CV voorbeeld student

We maken samen een goed CV

Sollicitatiebrief schrijven voor studenten bijbaantje

Een sollicitatiebrief schrijven voor een bijbaantje als student kan best een uitdaging zijn. Het is immers vaak de eerste keer dat je een sollicitatiebrief schrijft en het is belangrijk om een goede indruk te maken. In dit artikel geven we je een aantal tips om je sollicitatiebrief zo goed mogelijk op te stellen, zelfs als je als jonge student (vanaf 15 jaar kan het al!) een bijbaantje wil zoeken.

Ten eerste is het belangrijk om te bedenken wat je wilt zeggen in je sollicitatiebrief. Waarom wil je juist dit bijbaantje? Wat zijn je motivaties en wat kun je aan de werkgever bieden? Probeer deze punten duidelijk te formuleren, zodat de werkgever kan zien dat je goed hebt nagedacht over wat je wilt.

Sollicitatiebrief schrijven voor studenten bijbaantjeVergeet ook niet om te laten zien dat je geschikt bent voor de functie. Laat zien wat voor werkervaring je al hebt (ook als dit niet professioneel werk is) en benoem specifieke vaardigheden die van pas komen in deze functie. Bijvoorbeeld, als je solliciteert voor een bijbaantje in de horeca, kan het zijn dat je ervaring hebt met klantenservice of dat je snel bent met rekenen. Laat dit duidelijk naar voren komen in je sollicitatiebrief.

Probeer ook een persoonlijke toon aan te slaan in je sollicitatiebrief. Laat zien dat je enthousiast bent over de functie en dat je graag voor de werkgever wilt werken. Dit kan bijvoorbeeld door te schrijven over waarom je graag in de horeca wilt werken of waarom je denkt dat je een goede fit bent voor de functie.

Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan de lay-out en opmaak van je sollicitatiebrief. Zorg dat je brief overzichtelijk is en gebruik een duidelijke en professionele font. Zorg ook dat je brief goed gestructureerd is, met een inleiding, een hoofdgedeelte en een afsluiting. Zo laat je zien dat je overzicht hebt en dat je de moeite hebt genomen om je brief goed op te stellen.

Tot slot is het belangrijk om te checken of je sollicitatiebrief vrij is van taalfouten. Niets is zo afbreuk doend als een brief met veel spelfouten of grammaticale fouten. Zorg dat je je brief goed naleest en vraag eventueel iemand anders om hem ook nog eens na te kijken. Zo ben je zeker dat er geen onnodige fouten zijn ingeslopen.