CV voorbeeld student

We maken samen een goed CV

Motivatiebrief voorbeeld

Een motivatiebrief is een belangrijk document dat je gebruikt om je interesse te tonen in een bepaalde baan of opleiding. Als student is het belangrijk om een goede motivatiebrief te schrijven, omdat dit kan helpen om jouw sollicitatie te laten opvallen tussen alle andere aanvragen. Hier zijn een paar tips om een goede motivatiebrief als student te schrijven:

 1. Begin met een sterke openingszin
  Een goede openingszin kan ervoor zorgen dat de lezer meteen aandacht heeft voor je motivatiebrief. Probeer iets te verzinnen dat aanspreekt, zoals een interessant feit over de organisatie waar je wilt werken of een persoonlijke verbinding met de functie.
 2. MOTIVATIEBRIEF VOORBEELDLeg uit waarom je geïnteresseerd bent in deze specifieke baan of opleiding
  Laat duidelijk blijken waarom je geïnteresseerd bent in deze specifieke baan of opleiding. Vertel wat je hebt geleerd over de organisatie of de opleiding en wat je ervan verwacht dat het voor jou kan betekenen. Let hier wel mee op: bluffen werkt niet! Volgens Sophie van Sophie’s Palace is het belangrijk dat, wanneer je hierover face-to-face vragen krijgt in het gesprek, je dan ook écht weet wat je hebt neergeschreven in je motivatiebrief.
 3. Benoem je relevante vaardigheden en ervaringen
  Laat zien wat je al hebt gedaan en wat je hebt geleerd. Vermeld specifieke vaardigheden die je hebt opgedaan, zoals het gebruik van bepaalde software of het werken in een team. Als je nog geen werkervaring hebt, kun je ook verwijzen naar projecten of activiteiten waarbij je relevante vaardigheden hebt opgedaan.
 4. Maak je motivatie persoonlijk
  Maak je motivatie persoonlijk door te laten zien waarom deze baan of opleiding voor jou belangrijk is. Vertel waar je naar toe wilt met je carrière en hoe deze baan of opleiding hierbij kan helpen.
 5. Zorg voor een professionele afsluiting
  Eindig je motivatiebrief met een professionele afsluiting, zoals “Met vriendelijke groet” of “Hoogachtend”. Vermeld ook hoe je bereikbaar bent voor eventuele verdere vragen.

Zorg ervoor dat je motivatiebrief goed is nagelezen en vrij is van spelfouten en taalfouten. Laat het eventueel ook nakijken door iemand anders voordat je het verstuurt. Een goede motivatiebrief kan het verschil maken tussen een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek en het overslaan van een kans op een baan of opleiding.

Wanneer is een motivatiebrief belangrijk?

Wil jij deelnemen aan een bijzondere cursus? Wil je stage lopen bij een grote onderneming of heb je een beurs nodig voor een studie? Dan is het schrijven van een motivatiebrief soms noodzakelijk. Wanneer je een motivatiebrief gaat schrijven, is het handig om een motivatiebrief voorbeeld bij de hand te hebben.

Wat staat er zoal in een motivatiebrief?

In een motivatiebrief geef jij precies aan waarom je denkt dat jij in aanmerking te komt voor een cursus of stageplek. De motivatiebrief lijkt in de basis op een sollicitatiebrief. Ook in deze brief komt een opsomming te staan van je persoonlijke gegevens, je opleidingen en werkervaring. Als je kijkt in een motivatiebrief voorbeeld, zie je dat het vooral belangrijk is dat je aangeeft waarom jij nu juist de geschikte persoon bent voor de stageplek of cursus. Begin in ieder geval met het maken van een motivatiebrief voorbeeld voordat je de uiteindelijke brief verstuurt.

Waarom ben jij geschikt?

De meesten zullen in een motivatiebrief voorbeeld aangeven dat ze de cursus interessant vinden of dat de stageplek heel goed aansluit bij de werkervaring, maar dat is niet genoeg! Zorg ervoor dat je motivatiebrief voorbeeld origineel is en dat juist jouw brief eruit springt!